piątek, 11 października 2019

Ritterzipfel - ziemniaczane kotleciki z boczkiem i kiszoną kapustą

Dziś zapraszam Was na wycieczkę do Bawarii do spróbowania czegoś, co posmakuje chyba wszystkim fanom ziemniaków, boczku i smażonych rzeczy. Ritterzipfel nazywane są często kluseczkami, chociaż według mnie bardziej przypominają kotlety z ugotowanych ziemniaków. Charakterystyczne w smaku, miękkie i wilgotne smakują nawet na zimno.

Składniki (4 porcje)
-500 g ziemniaków
-100 g wędzonego boczku
-100 g kiszonej kapusty
-1 mała cebulka
-pół pęczka szczypiorku
-100 g mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-100 ml kwaśnej gęstej śmietany
-gałka muszkatołowa
-sól, pieprz
-olej lub masło do smażenia

Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać boczek i podsmażyć kilka minut. Ostudzić.
Kapustę kiszoną drobno pokroić i odcisnąć nadmiar soku. W misce umieścić ziemniaki, boczek z cebulą, kapustę. Dodać posiekany szczypiorek, żółtka, połowę mąki, szczyptę gałki muszkatołowej i śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zagnieść na gładką masę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy formować podłóżne kotleciki i otaczać delikatnie w mące ziemniaczanej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.




Smacznego ;-)

3 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...