wtorek, 29 października 2019

Kurki w śmietanie

Klasyczny sposób na przygotowanie kurek. Przyznać się, kto tak nie przygotowywał tych wspaniałych grzybów? Kremowy, aromatyczny sos może stanowić osobne danie, jak i dodatek do obiadowego mięsa.

Składniki (2 porcje)
-400 g kurek
-200 g kwaśnej śmietany
-1/2 cebuli
-szczypiorek
-sól, pieprz
-2 masła

Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanym maśle. Kurki umyć i oczyścić, większe pokroić na kawałki. Dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem i smażyć kilka minut. Dodać śmietanę i całość wymieszać. Zmniejszyć moc palnika, smażyć kilka minut. Pod koniec dodać szczypiorek. Podawać na ciepło.




Smacznego ;-)

2 komentarze:

Jajka faszerowane z pieczarkami

 Chociaż Święta Wielkanocne już za nami, pozostał jeszcze jeden przepis na jajka do opublikowania. W ten sposób przygotowanych jajek nigdy n...