czwartek, 26 września 2019

Grillowany kurczak z musem dyniowo-porowym

Wracam już po urlopie do codzienności, więc pora także powrócić do regularnych i bardziej urozmaiconych wpisów. Dziś proponuję szybki w przygotowaniu, ale smaczny i sezonowy obiad. Delikatny kurczak z warzywnym musem i ulubionymi dodatkami to porcja pełnowartosciowego białka i witamin na co dzień.

Składniki (2 porcje)
-400 g filetu z kurczaka
-300 g obranej dyni
-kawałek pora
-1/2 małej cebuli
-2-3 łyżki oliwy
-suszona kolendra
-kurkuma
-sól, pieprz

Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i poprzekrajać wzdłóz na cieńsze kawałki. Obsypać solą i pieprzem.
Dynię i por pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę. Dołożyć por i mieszając chwilę podsmazyć. Dodać dynię i podlać około trzema lyżkami wody lub bulionu. Dusić do miękkości dyni, od czasu do czasu mieszając.W razie potrzeby można delikatnie podlewać wodą by się nie przypaliło, ale w efekcie powinna w większości odparować. Gotowe warzywa zblendować na gładki mus i doprawić solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą.
Na patelni grillowej rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Plastry kurczaka smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z dyniowym musem i ulubionymi dodatkami - ziemniakami, ryżem, frytkami, czy kluseczkami.



Smacznego ;-)

2 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...