czwartek, 8 sierpnia 2019

Kopytka ziemniaczane

Kopytka ziemniaczane to kolejna z tych prostych rzeczy, które z odpowiednimi dodatkami tworzą zupełnie nowe i urozmaicone danie. Jakie dodatki do tych klasycznych klusek lubicie? Na słono na słodko? U nas najczęściej pojawiają się z gulaszem lub potrawką, albo z sosem jako dodatek do klasycznego obiadu. 

Składniki (4 porcje)
-1 kg ziemniaków
-1 jajko
-kilka łyżek mąki pszennej

Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej, czy po prostu użyć te pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. 
Do umieszczonych w misce ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli. Całość wyrobić ręką na gładką masę. Blat oprószyć mąką. Z ziemniaczanej masy formować wałeczki i pokroić je pod skosem.
W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody. Kopytka gotować porcjami po kilka minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.


Smacznego ;-)

6 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...