czwartek, 15 sierpnia 2019

Filet z kurczaka w pikantnym cieście i płatkach kukurydzianych

Ostatnio polubiliśmy chrupiące panierki. W kuchni rozpoczęły się eksperymenty z płatkami kukurydzianymi, owsianymi, panko i innymi dodatkami. Dzisiaj raczyliśmy się przyprawionym na pikantnie drobiowym filetem w cieście naleśnikowym i klasycznych "corn flake'sach".

Składniki (4 porcje)
-500 g filetu z kurczaka
-2 szkl. płatków kukurydzianych
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. mleka
-1 jajko
-kilka łyżek oleju do ciasta
-płaska łyżeczka ostrej papryki
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Filet umyć i oczyścić. Rozkroić wzdłóż na kotlety (nie rozbijać). Przyprawić solą i pieprzem. 
Płatki kukurydziane pognieść drobno. W misce umieścić mąkę, mleko, jajko, olej, paprykę i szczyptę soli. Zmiksować na gęste ciasto naleśnikowe. Dodać połowę pogniecionych płatków dalej miksując na niskich obrotach (albo dokładnie wymieszać łyżką). 
Kotlety od razu (gdy ciasto się rozstoi, płatki zmiękną i rozmokną) maczać w cieście, by pokryły się grubo, a następnie obtaczać w pozostałych płatkach. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi warzywami




Smacznego ;-)

2 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...