czwartek, 15 lutego 2018

Olivada - hiszpańska pasta z oliwek

W przepisie na kalmary użyłam pasty z oliwek. Tym razem podpowiem jak taką pastę zrobić samodzielnie. Olivada jest to jedna z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich past. Mieszanka zielonych i czarnych oliwek z anchois daje bardzo ciekawy efekt smakowy. Świetnie nadaje się na kanapki, jako dip do świeżych warzyw, czy dodatek do dań na ciepło. Zachęcam do spróbowania, bo przygotowanie to dosłownie chwila, a smakuje wyśmienicie.
Olivadę można zrobić z mieszanych oliwek (czarne i zielone) albo z samych czarnych.

Składniki
-1 szkl. pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
-1 szkl. pokrojonych zielonych oliwek bez pestek
-100 g anchois w oliwie
-2 łyżeczki kaparów
-1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
-1/4 szkl. oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka octu winnego
-1 łżeczka skórki startej z limonki

Przygotowanie
Oliwki, anchois, kapaty, tymianek i czosnek przełożyć do miski. Rozdrobnić blenderem używając małej mocy. Dodając oliwę, ocet i skórkę z limonki stopniowo zwiększać moc i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Aby uzyskać optymalny smak olivady należy włozyć ją na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Wartość energetyczna (1 porcja ok 30g)
Energia: 57,2 kcal
Tłuszcz: 5,5g
Białko: 1,4g
Węglowodany: 0,1g




Smacznego ;-)

9 komentarzy:

  1. Szkoda, że u mnie w domu tylko ja lubię taką pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pasta na pewno zasmakowała by mojemu mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki mojego Połówka. On uwielbia takie pasty pełne wyrazistych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna pasta. Oliwki mogę jeść zawsze i wszędzie ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł na pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tym razem coś niekoniecznie dla nas, bo nie lubimy oliwek :)

    OdpowiedzUsuń

Francuska zupa cebulowa

Gdy chłód i szaruga za oknem sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Francuska zupa cebulowa nadaje się do tego idealnie. Chociaż prosta i ...