niedziela, 11 lutego 2018

Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich

Nadszedł czas na kolejną kanapkę na ciepło. Tym razem wybór padł na Cudighi Sandwich. Jest to niezbyt skomplikowana kanapka ze specjalnie doprawionym mięsem uformowanym w burger lub, częściej, bardziej podłóżnie przypominając kiełbasę (nazywaną Italian sausage) i dodatkami. Najczęściej stosowane dodatki to: pieczarki, papryka, cebula, ser mozzarella i sos pomidorowy.

Najczęściej do kanapki używam sosu pomidorowego zrobionego według przepisu na Ryż kubański


Składniki (2 porcje)
-2 duże pszenne bułki
-500 g chudej wołowiny
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz
-2 łyżki czerwonego wina
-cynamon
-gałka muszkatołowa
-100 g pieczarek
-1/2 małej cebuli
-kawałek zielonej i/lub czerwonej papryki
-100 g sera mozzarella
-sos pomidorowy lub dobrej jakości keczup
-6 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie
Ser mozzarella zetrzeć na tarce.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski lub kawałki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Całość przesmażyć. Przełożyć na talerz.
Mięso zmielić i przełożyć do miski. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wino. Całość dokłądnie wyrobić. Formować burgery. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Bułki rozkroić. Posmarować sosem pomidorowym. Na dół każdej wyłożyć usmażone mięso. Posypać obficie serem. Na ser wyłożyć paprykę z pieczarkami i cebulą. Przykryć drugą połową bułki.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 1000,7 kcal
Tłuszcz: 63,1g
Białko: 71,3g
Węglowodany: 36,2g


Smacznego ;-)

Przepis bierze udział w akcji:
Kanapkownia

5 komentarzy:

  1. Solidna kanapka, wystarczy za cały obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam wiele kanapek z różnych stron świata, ale tej akurat nie znam. Wygląda bardzo smacznie i zapewne przypadłaby do gustu mojemu Połówkowi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowita kanapka, trafia w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...