Przepis pasuje na klasyczną blachę o wymiarach ok 32x20 cm lub 2 blaszki ok. 20x15cm (jak na zdjęciach)
Składniki (16 porcji)
-250 g mąki
-4 łyżki kakao
-łyżeczka sody oczyszczonej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-100 g masła
-10 łyżek brązowego cukru
-cukier wanilinowy
-3 jajka
-300 g cukinii startej na tartce o grubych oczkach
-150g posiekanej czekolady deserowej
-garść orzechów laskowych
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mikserem utrzeć masło z ośmioma łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukru. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 221,9 kcal
Tłuszcz: 11,5g
Białko: 4,5g
Węglowodany: 24,4g
Smacznego ;)
Bardzo smaczne są takie ciasta z cukinią :)
OdpowiedzUsuńdzięki za udział w akcji :)
Ciasto czekoladowe z cukinią jeszcze przede mną, ale nie że się boję smaku, tylko rodzinę mam nie czekoladową;)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda pysznie!
Kusi to ciasto ze wszystkich stron, a nadal nie mogę się zdecydować. Czekoladę kocham, za to cukinia jakoś tak...wygląda pięknie i chyba ten argument wygrywa :D
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam cukiniowe z orzechami i czekoladą. Ale Twoje podoba mi się o wiele bardziej;) Na jaką formę jest przepis?
OdpowiedzUsuńBiorę mąkę gryczaną i zabieram się za robotę! :) Same moje ulubione składniki :)
OdpowiedzUsuń