sobota, 3 października 2020

Jajecznica z kurkami

 Wraz z pozdrowieniami z Zielonej Krainy przynoszę Wam przepis na jajecznicę z kurkami. Banalnie prosta, pachnąca jesienią i lasem - na śniadanie idealna.

Składniki (2 porcje)
-300 g kurek
-6 jaj
-pół cebuli
-2 łyżki masła
-3 łyżki mleka
-sól, pieprz
-opcjonalnie: szczypiorek

Przygotowanie
Kurki umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać. 
Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dodać kurki i przesmażyć kilka minut. W międzyczasie jajka rozbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Całość rozmieszać. 
Kurki podsmażone z cebulą zalać masą jajeczną. Opcjonalnie dodać posiekany drobno szczepiorek. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem lub grzankami.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 431,9 kcal
Tłuszcz: 31,3g
Białko: 25,3g
Węglowodany: 11,7g


Smacznego ;-)

4 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...