środa, 23 października 2013

Akcja: Zdrowe słodkości

Zapraszam!

Zdrowe słodkości

niedziela, 20 października 2013

Penne zapiekane z cukinią i pomidorami

Na jesienne chłody powinnam nabrałam ochoty na pożywną zapiekankę makaronową. Z przyjemnością mogłam w niej przetestować nowość na naszym rynku - makaron od firmy Elovena. Muszę przyznać, że w zapienkance spisał się idealnie! :-)

Składniki
-ok. 200g makaronu penne
-2 pomidory
-1 cukinia
-2 jajka
-5 łyżek śmietany
-250g szpinaku mrożonego
-opakowanie sera lazur (ok 150-200g)
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukienię i pomidory obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić aż zmiękną. Szpinak rozmrozić, odparować. Dodać zgnieciony czosnek, 3 łyżki śmietany. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy szpinakowej wrzucić makaron, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na makaron przełożyć podduszone wcześniej warzywa. Jajka rozbić widelcem, dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Można doprawić. Powstałym 'sosem' polać zapiekankę. Na wierzch pokruszyć ser (ewentualnie poukładać pokrojony w plasterki). Piec ok 20 minut w temp. 185 st.

Smacznego :-)

sobota, 31 sierpnia 2013

Kotlety z kaszki kukurydzianej z pieczarkami i serem

Pogodzić 150 godzin praktyk i pracę na etacie w jeden miesiąc to nie lada wyczyn! Jestem z siebie dumna, że udało mi się przetrwać ten miesiąc ;-) Teraz jeszcze tylko kilka dni i upragniony urlop... W końcu będę mogła trochę więcej czasu spędzać w kuchni. Już mi ślinka cieknie na myśl o zaplanowanych tartach... mniam :)

A póki co zapraszam na smaczne i pożywne kotlety.

Składniki 
-250 g kaszki kukurydzianej
-1 l mleka
-2 jajka
-sól
-100 g pieczarek
-100 g żółtego sera
-bułka tarta
- olej do smażenia

Przygotowanie
Kaszkę wsypać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok 20 minut. Osolić. Ostudzić.
Pieczarki drobno pokroić i poddusić na patelni. Ser żółty zetrzeć na wiórki.
Do kaszy wbić 1 jajko. Wymieszać z serem i pieczarkami. Z masy formować kotlety, panierować w jajku i bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego! :-)

sobota, 17 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ciężko jest pogodzić pracę na cały etat z 113 godzinami praktyk w jednym miesiącu... z tego też powodu wypadłam trochę z internetowego świata. Naszła mnie ostatnio wielka ochota na placki ziemniaczane. Dacie wiarę, że robiłam je pierwszy raz w życiu? ;-) Uwielbiam je z dodatkiem grzybów albo leczo. A wy, jakie dodatki do placków preferujecie?

Składniki (na 2 porcje)
-ok. 3 ziemniaki
-1 jajko
-3 łyżki mąki
-pieprz i sól
-olej do smażenia
-1/2 cebuli
-250g pieczarek

Przygotowanie
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jajkiem i 2 łyżkami mąki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu.
Przygotować sos. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pieczarki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. Całość zagęścić łyżką mąki. Można dodać pół małej śmietany według uznania. Placki podawać na ciepło z sosem.

Smacznego :-)

poniedziałek, 29 lipca 2013

Akcja: Wegetariańskie śniadania

Zapraszam wszystkich do mojej kolejnej akcji! Tym razem na zmiksowani.pl

Wegetariańskie Śniadania

czwartek, 30 maja 2013

Kotleciki ryżowo-marchewkowe

Pyszne kotleciki, które pomogły mi przetrwać ostatni weekend w pracy. Na dodatek bardzo tanie i...zdrowe. 

Składniki
-100 g ryżu
-2 duże marchewki
-2 surowe jajka
-2 ugotowane jajka
-2 cebule
-szczypiorek
-1 łyżka masła
-sól, pieprz

Przygotowanie
Marchewkę zerzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Całość podsmayć na maśle do miękkości i doprawić solą i pieprzem.
Jak warzywa lekko ostygną dodać do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to należy dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodać szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.
Formować średniej wielkości kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
 Bardzo fajnie smakują z jogurtowo-ziołowym sosem.

Źródło: Impresja Smaku
Smacznego :-)

środa, 22 maja 2013

Ciecierzyca duszona z warzywami

Przeprowadzka do mieszkania z nieczynnym piekarnikiem rozleniwiła mnie w kuchni już totalnie. Tęsknię za wege pasztetami do śniadania, za tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-)

Składniki
-1 czerwona cebula
-1 czerwona papryka
-ok 250g szpinaku
-1 bulwa kopru włoskiego
-400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy)
-łyżka oliwy z oliwek
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka mąki pszennej
-450ml bulionu
 -85ml wytrawnego białego wina
-1 liść laurowy
-1 łyżeczka zmielonej kolendry
-1/2 łyżeczki papryki
-sól i pieprz

Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, czosnek zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę obsmażać na niej cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Pokroić koper włoski i paprykę, dodać do garnka. Dusić kilka minut, mieszając.
Dodać ciecierzycę. Składniki połączyć z mąką.
Wlać bulion, wino, dorzucić liść laurowy, kolendrę (można zastąpić gałką muszkatołową - dobrze komponuje się ze szpinakiem) i paprykę. Dusić pod przykrywką ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego! :-)

środa, 10 kwietnia 2013

Spaghetti ze szpinakiem i pieczarkami

Wiosna nie chce przyjść, więc postanowiłam wznowić zieloną koloroterapię. Tym razem padło na szpinak. I to szpinak ze spaghetti! A może spaghetti ze szpinakiem? 


Składniki
-ok. 300g makaronu spaghetti (użyłam makaronu firmy Arrighi)
-ok. 250g mrożonego szpinaku
-ok. 250 g pieczarek
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego
-czarny pieprz i sól do smaku
-olej do smażenia
-ew. parmezan

Przygotowanie
Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu.
Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą  i dokładnie wymieszać.
Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem.


Smacznego!

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Podsumowanie akcji - Kuchnia Szwedzka

Dziękuję wszystkim za udział w mojej durszlakowej akcji!

Niżej pełne podsumowanie.

sobota, 30 marca 2013

Penne zapiekane z brokułami i sosem śmietanowo-serowym

Przez dni brokuł uśmiechał się do mnie z lodówki, a ja za nic nie wiedziałam co z nim zrobić. Aż w końcu przedświąteczny harmider wymusił szybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-)

Składniki
-ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu firmy Arrighi)
-1 duży brokuł
-ok. 80g startego żółtego sera
-150ml śmietany
-sól, pieprz
-1 jajko
-3 łyżki mleka
-oliwa z oliwek
-2 ząbki czosnku.

Przygotowanie
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek. Dodać brokuły. Poddusić chwilę razem by przeszły aromatem.
Przygotować sos: Wymieszać śmietanę, ser, jajko, mleko, czosnek z patelni. Przyprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, przykryć brokułami. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 30 minut.

Smacznego! :-)

środa, 27 marca 2013

Gryczane muffinki z tuńczykiem i twarożkiem

Chyba nic tak pozytywnie nie nastraja, jak poranne pieczenie. A jak na dodatek są to pięknie wyrośnięte śniadaniowe muffinki.... Zapieczone chrupiące z wierzchu, a w środku kryją... pysznego tuńczyka i biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z kubkiem zupy :-) Twaróg można równie dobrze zamienić na ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej wyrazisty.

Składniki
-2 szkl. mąki gryczanej
-1 jajko
-1 szkl. mleka
-garść ulubionych ziół
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-ok 4-5 łyżek oleju (ja użyłam tego z tuńczyka)
-puszka tuńczyka w oleju (Do przygotowania tych muffinków użyłam tuńczyka w oliwie z oliwek firmy Callipo)
-kostka twarogu

Przygotowanie
Twaróg przełożyć do miseczki, pognieść widelcem, przyprawić do smaku. Tuńczyka pokroić w kawałki.
Suche składniki ciasta (łącznie z ziołami) wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Całość połączyć i wymieszać. Do blachy wyłożonej papilotkami wlewać po 1 łyżce ciasta. Na wierzch kłaść po łyżeczce twarogu i kwałku tuńczyka. Przykrywać drugą łyżką ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut.

Smacznego :-)

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...