piątek, 24 kwietnia 2015

Pasztet z selera

Jeden z moich ulubionych przepisów na roślinne pasztety. Jest prosty i smaczny. A na dodatek tani - z tego przepisu wychodzą 2 blaszki na pasztet. Świetnie smakuje do kanapek, jak i serwowany jako samodzielne danie.

Składniki
-3 duże selery
-margaryna
-2 cebule
-2 małe marchewki
-30 dag pieczarek
-1 szkl. bułki tartej
-1 szkl. wody
-3 jajka
-opcjonalnie: zielona pietruszka
-liść laurowy, ziele angielskie
-sól i pieprz
-gałka muszkatołowa, imbir

Przygotowanie
Selery, cebulę, marchew i pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut pod przykryciem.
Masę ostudzić. Wyjąć listek i ziele. Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, imbir i bułkę tartą. Można dołożyć posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut w 180st.


Smacznego! :-)