środa, 24 września 2014

Tarta dyniowa na słodko

Sezon na dynię w pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny.

Składniki
na ciasto
-250 g mąki tortowej
-125 g zimnego masła
-50 g cukru pudru
-1 duże jajko
-2 łyżki mleka
nadzienie
-500 g obranej dyni (ja użyłam hokkaido)
-500 ml tłustego mleka 
-200 g cukru
-laska wanilii lub esencja waniliowa
-2 duże jajka
 
Przygotowanie
Przygotować kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać mleko. Całość zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny.
Po 30 minutach ciasto wyjąć. Wylepić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Ponakłuwać widelcem i ponownie odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. 
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać cukier, wanilię i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i podgotować dynię do miękkości. Przestudzić.
Piekarnik nagrzać do 180st. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki (lub. np. ziarna grochu). Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążniki i piec przez kolejne 15 minut.
Dynię zmiksować blenderem. Dodać jajka, ponownie zmiksować.
Masę dyniową wylać na ciasto. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 160st. do ścięcia się masy. Powinna być sztywna ale sprężysta.



Smacznego! :-)