sobota, 31 sierpnia 2013

Kotlety z kaszki kukurydzianej z pieczarkami i serem

Pogodzić 150 godzin praktyk i pracę na etacie w jeden miesiąc to nie lada wyczyn! Jestem z siebie dumna, że udało mi się przetrwać ten miesiąc ;-) Teraz jeszcze tylko kilka dni i upragniony urlop... W końcu będę mogła trochę więcej czasu spędzać w kuchni. Już mi ślinka cieknie na myśl o zaplanowanych tartach... mniam :)

A póki co zapraszam na smaczne i pożywne kotlety.

Składniki 
-250 g kaszki kukurydzianej
-1 l mleka
-2 jajka
-sól
-100 g pieczarek
-100 g żółtego sera
-bułka tarta
- olej do smażenia

Przygotowanie
Kaszkę wsypać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok 20 minut. Osolić. Ostudzić.
Pieczarki drobno pokroić i poddusić na patelni. Ser żółty zetrzeć na wiórki.
Do kaszy wbić 1 jajko. Wymieszać z serem i pieczarkami. Z masy formować kotlety, panierować w jajku i bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego! :-)

sobota, 17 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ciężko jest pogodzić pracę na cały etat z 113 godzinami praktyk w jednym miesiącu... z tego też powodu wypadłam trochę z internetowego świata. Naszła mnie ostatnio wielka ochota na placki ziemniaczane. Dacie wiarę, że robiłam je pierwszy raz w życiu? ;-) Uwielbiam je z dodatkiem grzybów albo leczo. A wy, jakie dodatki do placków preferujecie?

Składniki (na 2 porcje)
-ok. 3 ziemniaki
-1 jajko
-3 łyżki mąki
-pieprz i sól
-olej do smażenia
-1/2 cebuli
-250g pieczarek

Przygotowanie
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jajkiem i 2 łyżkami mąki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu.
Przygotować sos. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pieczarki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. Całość zagęścić łyżką mąki. Można dodać pół małej śmietany według uznania. Placki podawać na ciepło z sosem.

Smacznego :-)