środa, 10 kwietnia 2013

Spaghetti ze szpinakiem i pieczarkami

Wiosna nie chce przyjść, więc postanowiłam wznowić zieloną koloroterapię. Tym razem padło na szpinak. I to szpinak ze spaghetti! A może spaghetti ze szpinakiem? 


Składniki
-ok. 300g makaronu spaghetti (użyłam makaronu firmy Arrighi)
-ok. 250g mrożonego szpinaku
-ok. 250 g pieczarek
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego
-czarny pieprz i sól do smaku
-olej do smażenia
-ew. parmezan

Przygotowanie
Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu.
Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą  i dokładnie wymieszać.
Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem.


Smacznego!

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Podsumowanie akcji - Kuchnia Szwedzka

Dziękuję wszystkim za udział w mojej durszlakowej akcji!

Niżej pełne podsumowanie.

niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa z mascarpone i bazylią

Za zupą pomidorową raczej nie przepadam. Ot. przeciętna zupa. Rozmyślając nad sposobem w jaki mogę spożytkować kartonik passaty trafiłam na ten przepis. Myślę - czemu nie? Przynajmniej zioła lubię.
Zostałam zaskoczona smakiem i aromatem. Miła odmiana od tradycyjnej domowej 'pomidorówki'. Chyba zagości u mnie na stałe.

Składniki
-400 ml wody
-400 g passaty pomidorowej (do przygotowania użyłam pasaty w kartonie firmy Valfrutta)
-400 g pomidorów z puszki (obranych)
-1/2 szklanki liści bazylii
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
-1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
-1/3 łyżeczki suszonego oregano
-ok. 2 łyżki serka mascarpone ( można zastąpić gęstą śmietaną ok. 30%)
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier

Przygotowanie
Rozgrzać oliwę w rondlu z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 7 - 10 minut. Dodać czosnek i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut, nie rumieniąc.
Dodać pomidory z puszki (bez skórek i szypułek) oraz przecier pomidorowy (jeśli passata ma nasiona i kawałki skórek, najlepiej wcześniej przetrzeć ją przez sito). Wlać wodę lub bulion, dodać oregano, doprawić solą, pieprzem i 1 - 2 łyżeczkami cukru.
Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować przez 25 - 30 minut na małym ogniu. Dodać bazylię i zmiksować na maksymalnych obrotach blendera na gładki krem. Podgrzewając na małym ogniu, dodać mascarpone. Zupę wymieszać i podawać gorącą.

Źródło: Kwestia Smaku

 Smacznego!

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...