czwartek, 18 lipca 2013

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską

Przepis wypatrzony przez moją siostrę w Kuchni Lidla w końcu doczekał się realizacji. Naprawdę warty spróbowania. Niejednokrotnie już byłam 'zmuszona' do powtórki :-)

Składniki
-3 białe parzone kiełbasy
-500 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry
-3 cebule
-0,5 l żuru (zakwasu) w butelce
-150 g chrzanu sarmackiego (tartego)
-3 ząbki czosnku
-sól
-biały pieprz
-3-4 łyżki śmietany 18%
-4 jaja ugotowane na twardo
-3-4 liście laurowe
-ok. 20-30 ml oleju rzepakowego
-250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na ćwiartki
-6 g suszonego majeranku

Przygotowanie
Pokrojony boczek, 2 rozgniecione ząbki czosnku i 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) wrzucić do garnka z 2 litrami wody. Gotować. 
Białą kiełbasę (3 sztuki) naciąć z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno posiekać. 1 cebulę pokroiś w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalać oleju rzepakowego (ok. 10 ml), wykładać je pokrojoną cebulą, posypać majerankiem, cebulę znów polać olejem rzepakowym (ok.10 ml), na cebulę położyć białą kiełbasę i czosnek, całość polać olejem rzepakowym (ok.10 ml). Naczynie z kiełbasą włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. (ok. 180st.)
2 cebule (odkroić najpierw 2 większe kawałki, odstawić) pokroić w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalić nad gazem. Opalone kawałki cebuli przełożyć do gotującego się wywaru z boczkiem i gotować mniej więcej 5 minut. Następnie wyjąć ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucić ziemniaki. Ugotowany boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać majeranek, następnie boczek, smażyć. 
Po 5 minutach gotowania wyjąć z wywaru przypaloną cebulę. Cały czas mieszać boczek i cebulę na patelni. Następnie boczek i cebulę z patelni przełożyć do wywaru. Zakwas na żur wymieszać, 0,5 litra dolać do garnka. Od czasu do czasu mieszać.
Z 4 jaj ugotowanych na twardo wyciągnąć żółtka (białka odstawić na bok) i przełożyć je do miski. Do żółtek dodać kilka łyżek wywaru, rozgnieść żółtka. Do roztartych żółtek dodać 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Wymieszać. Białka drobno posiekać. 
Za pomocą łyżki przelać ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelać do barszczu. wymieszać. Do barszczu dodać pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan i wymieszać. Wyjąć kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawić solą i mielonym białym pieprzem. Zagotować. 
Na dno talerza wyłożyć kiełbasę i cebulę, zalać barszczem razem z ziemniakami, skwarkami.
Na wierzch dodajemy świeży majeranek.

Smacznego :-)

2 komentarze:

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...