niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa z mascarpone i bazylią

Za zupą pomidorową raczej nie przepadam. Ot. przeciętna zupa. Rozmyślając nad sposobem w jaki mogę spożytkować kartonik passaty trafiłam na ten przepis. Myślę - czemu nie? Przynajmniej zioła lubię.
Zostałam zaskoczona smakiem i aromatem. Miła odmiana od tradycyjnej domowej 'pomidorówki'. Chyba zagości u mnie na stałe.

Składniki
-400 ml wody
-400 g passaty pomidorowej (do przygotowania użyłam pasaty w kartonie firmy Valfrutta)
-400 g pomidorów z puszki (obranych)
-1/2 szklanki liści bazylii
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
-1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
-1/3 łyżeczki suszonego oregano
-ok. 2 łyżki serka mascarpone ( można zastąpić gęstą śmietaną ok. 30%)
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier

Przygotowanie
Rozgrzać oliwę w rondlu z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 7 - 10 minut. Dodać czosnek i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut, nie rumieniąc.
Dodać pomidory z puszki (bez skórek i szypułek) oraz przecier pomidorowy (jeśli passata ma nasiona i kawałki skórek, najlepiej wcześniej przetrzeć ją przez sito). Wlać wodę lub bulion, dodać oregano, doprawić solą, pieprzem i 1 - 2 łyżeczkami cukru.
Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować przez 25 - 30 minut na małym ogniu. Dodać bazylię i zmiksować na maksymalnych obrotach blendera na gładki krem. Podgrzewając na małym ogniu, dodać mascarpone. Zupę wymieszać i podawać gorącą.

Źródło: Kwestia Smaku

 Smacznego!

4 komentarze:

  1. śmietana 30% jest bardzo żadka jeśli już:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jaką kupisz. Są różne rodzaje, jeśli już :)

      Usuń
  2. uwielbiam pomidorówkę, a Twoja zapowiada się wyjątkowo smacznie :) a na drugie danie - ryba z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowany-pstrag-z-farszem-pomidorowym/ będzie pysznie i pomidorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wszystko co ma pomidory to uwielbiam, pomysł z mascarpone bardzo dobry! Pozdrawiam<3

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...