poniedziałek, 18 marca 2013

Lasagne

Przyznam szczerze, że wcześniej Lasagne jadłam raz w życiu. A sama nigdy nie robiłam. Po otrzymaniu do testowania krojonych pomidorów z firmy Valfrutta doszłam do wniosku, że może czas spróbować? W ten oto sposób, pomimo chłodu i szarugi za oknem, w mojej kuchni zapachniało włoską kuchnią.

Składniki
-500 dag mięsa mielonego
-ok 6-8 płatów lasagne
-olej
-puszka pomidorów
-1 cebula
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 200 g żółtego sera
-bazylia
-oregano
-ząbek czonsku
-sól, pieprz
na sos
-3/4 szkl. mleka
-5 łyżek mąki
-łyżka masła
-gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Mięso podsmażyć na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory poddusić na łyżce oleju, dodać mięso, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Wymieszać z koncentratem pomidorowym.
Przygotować sos: Mleko zmiksować z masłem i mąką, przyprawić startą gałką.
W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne (najlepiej odgotować je przez kilka minut, ale można też bez gotowania), masło z dodatkami, posypywać startym serem i polewać sosem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200st.

Smacznego ;-)

5 komentarzy:

  1. Chciałabym żeby i u mnie tak zapachniało... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I wreszcie wiem! Że można płaty ciasta ugotować, albo i nie. I o to mi szło. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie! uwielbiam lasagne z różnymi wypełnieniami

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię lasagne. Wszyscy u mnie ją lubią.
    Spróbuj też ze szpinakiem, jest super. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...