wtorek, 30 października 2012

Krajanka malinowo-kokosowa

Kto powiedział, że pod koniec października nie można piec ciasta z... malinami? Oczywiście, że można! I to nawet ze świeżymi. Ot, taka urodzinowa zachcianka. Uwielbiam ten zapach pieczonych wiórek kokosowych unoszący się po mieszkaniu...

Składniki
-300 g mąki pszennej
-1/2 szkl. cukru
-200 g masła
-2 jajka
-50 g wiórek kokosowych
-300 g malin

Przygotowanie
Masło, cukier i mąkę utrzeć (lub zagnieść) do konsystencji kruszonki. Odłożyć 80g powstałej masy do drugiej miseczki i wymieszać z wiórkami.
Do pozostałej części 'kruszonki' dodać jajka i całość dokładnie zmiksować na jedndolitą masę, a następnie zagnieść. Blachę (najlepiej ok 22x33cm) posmarować tłuszczem i posypać kaszą manną (lub użyć papieru do pieczenia). Wyłożyć powstałym ciastem. Wysypać na nie maliny, a na wierzch kokosową kruszonkę.
Piec ok. 40 minut w temp. 180st.

Źródło: Mienta

Smacznego :-)

sobota, 13 października 2012

Zupa krem z groszku z chrzanem

Sezon studiująco-pracujący w pełni, a co za tym idzie - pora na zupy i dania jednogarnkowe. Dziś mała zielona terapia na jesienną chandrę z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. jak dla mnie - połączenie idealne.

Składniki
-2 cebule
-2 marchewki
-1 łyżka oleju
-30 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
-2 l bulionu warzywnego
 -4 łyżki chrzanu
-25 dag gotowanej piersi kurczaka
-kilka gałązek natki pietruszki
-sól, pieprz
-4 łyżki śmietany 22%

Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Marchew umyć, obrać, jedną pokroić w kostkę, drugą pozostawić całą.
W rondlu lub garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, pokrojoną marchew i groszek. Chwilę przesmażyć. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodać całą marchew. Gdy zmięknie, wyjąć ją, pokroić w kostkę i odłożyć. Do zupy dodać chrzan. Całość zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem.
Podawać z kleksem śmietany, garścią pokrojonej marchewki i małymi kawałkami piersi kurczaka. Posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego! :-)

środa, 10 października 2012

Sezamowe ciasteczka z tahini

Jeśli sądzicie, że z tahini można zrobić tylko hummus, to niestety jesteście w błędzie :-) Dzisiaj proponuję sezamowe ciasteczka. Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym smak zbliżony do chałwy. Do przygotowania ich użyłam tahini naturalnego firmy Primavika wyprodukowanego z naturalnych składników wolnych od GMO oraz bez użycia konserwantów i sztucznych barwników.

Składniki
-1 1/2 szkl. mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-150 g masła
-3/4 szkl. brązowego cukru
-185 g tahini
-cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu waniliowego)
-2/3 szkl. sezamu

Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać tahini, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól. Całość wymieszać i zagnieść. Odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować kuleczki, spłaszczać w dłoniach po czym obtoczyć w sezamie. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 25 minut w 175 st.



Smacznego! :-)

wtorek, 2 października 2012

Sposób na wątróbkę

Chciałam was wszystkich serdecznie zaprosić do mojej pierwszej durszlakowej akcji jaką jest 'Sposób na wątróbkę'. Mam nadzieję, że będzie nam się mile wspólnie gotowało, jak i również pokażecie, jak bardzo jesteście kreatywni :-)

A więc... START już 15 października :-)


Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...