niedziela, 30 września 2012

Zupa grzybowa ze śmietaną i jajkami

Moja współlokatorka wie, jak mnie wymęczyć. Wróciwszy z wypadu do lasu przywiozła reklamówkę pachnących skarbów. Część postanowiła ususzyć. Wiecie co znaczy zapach suszonych grzybów w mieszkaniu przez kilka dni? Nie mogłam się mu oprzeć... Tak oto dziś powstała zupa ze śmietaną i jajkami :-)

Składniki
-garść suszonych grzybów
-5 dag masła
-1 mała cebula
-4 łyżki mąki
-litr bulionu
-3-4 ziemniaki
-200ml śmietany 30%
-1/2 pęczka koperku
-sól, pieprz, ocet
-4 jajka

Przygotowanie
Suszone grzyby przebrać, opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia. Cebulę obrać i drobno posiekać.
W dużym rondlu lub garnku rozpuścić masło. Wrzucić cebulę i przesmażyć na złoty kolor. Oprószyć ją mąką, wymieszać  smażyć jeszcze 1-2 minuty.
Powstałą zasmażkę zalać kilkoma łyżkami ostudzonego bulionu. Rozmieszać dokładnie. Wlać resztę bulionu i zagotować.
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do zupy razem z grzybami. Gotować do miękkości (ok. 30 minut). Zupę zagęścić śmietaną. Wsypać umyty i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem.
Na koniec do zupy kolejno wbijać jajka (najwygodniej wbijać jej na chochelkę i razem wkładać do zupy, zsunąć, gdy się zetnie).

Smacznego ;-)

wtorek, 4 września 2012

Zupa z fasolki i szpinaku

Jak niektórzy z Was już wiedzą - miesiąc temu wyprowadziłam się z dnia na dzień na drugi koniec Polski :-) Czas upłynął mi pracowicie, praca już jest, papiery na nowe studia złożone, jeszcze tylko w końcu coś wynająć i będzie można odpocząć. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić obowiązki z gotowaniem :-) Póki co, częstuję Was zieloną zupą.

Składniki
-20 dag zielonej fasolki szparagowej
-4 ziemniaki
-cukinia
-20 dag szpinaku
-ząbek czosnku
-2 łyżki oleju
-6 szkl. bulionu warzywnego
-sól, świeżo zmielony biały pieprz
-starta gałka muszkatołowa
-kwaśna śmietana lub jogurt naturalny

Przygotowanie
Obrać cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a ziemniaki w małe kawałki.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić przygotowanie warzywa. Mieszając, smażyć 2-3 minuty. Dodać bulion, zagotować.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę lekko schłodzić i zmiksować na gładko. Przyprawić świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Fasolkę szparagową opłukać, strąki oczyścić, pokroić na duże kawałki. Wrzucić do posolonego wrzątku ze szczyptą cukru, poczekać aż woda ponownie zawsze, po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut.
Fasolkę przełożyć do zupy, podgrzać. Do każdej porcji zupy dodawać po łyżce śmietany lub jogurtu. Można przyozdobić ziołami. Pysznie smakuje podana z grzankami.

Źródło: Świat Kobiety

Smacznego ;-)