wtorek, 31 lipca 2012

Pierniczkowy alpejczyk z kremem

Banalnie proste i bardzo efektowne. Nie tylko dla wielbicieli pierniczków ;-)

Składniki
Ciasto
-6 jajek
-6 łyżek oleju
-szklanka cukru
-półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
-półtorej szklanki mąki
-3 czubate łyżki kakao
-ok 30 dag pierniczków w czekoladzie
Krem
-3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
-półtorej kostki masła
-2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowe, cytrynowe)

Przygotowanie
Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu olej. Piec ok. 30 minut w temp. 175 st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
Krem: Budynie rozrobić w szklance wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masło utrzeć, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na spodnie ciasto, ułożyć pierniczki. Posmarować resztą masy, przykryć biszkoptem.



Źródło: 'Chwila dla Ciebie'


Smacznego ;-)

poniedziałek, 23 lipca 2012

Minipizze z cukinią

Z przygotowywania obiadu pozostała mi świeża cukinia. Postanowiłam ją wykorzystać do pysznych 'drożdżówek', które towarzyszyły nam w wieczornej wyprawie z psem nad rzekę.

Składniki
-2 szklanki mąki
-2 dag świeżych drożdży
-6 łyżek oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-mały koncentrat pomidorowy
-1 cukinia
-25 dag sera mozzarella
-oregano
-cukier, sól, pieprz

Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, pól łyżeczki soli. Wlać pół szklanki letniej wody. Wymieszaj, odstaw na 15 minut. Dodać 4 łyżki oliwy, dokładnie wyrobić ciasto (aż zacznie odstawać od dłoni).
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie dokładnie wyrobić. Uformować wałek, pokroić na 6 krążków. Każdy lekko spłaszczyć dłońmi oprószonymi mąką. Blachę piekarnika przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na nim placki ciasta zostawiając odległości pomiędzy nimi.
Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut.

Smacznego! :-)

środa, 11 lipca 2012

Dip z awokado i bazylią

Kiedy nie mam czasu albo ochoty na ciepły obiad (zwłaszcza latem), zajadam się świeżymi warzywami z dipem. Poniższy, ze smakowitą chrzanową nutą znalazłam w książce 'Zimny bufet' i szczerze polecam.

Składniki
-1 pęczek bazylii
-3 awokado
-sok z 1 cytryny
-150 g chrzanu śmietanowego
-sól, pieprz.

Przygotowanie
Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek.
Awokado podzielić na połówki, usunąć pestki. Miąższ wydrążyć łyżeczką, skropić sokiem cytrynowym. Zmiksować z bazylią na gładką masę. Dodać chrzan, wymieszać. Dip przyprawić do smaku solą i pieprzem

Smacznego ;-)

czwartek, 5 lipca 2012

Owsiane naleśniki z pieczarkami

Dzięki zawartości płatków owsianych, naleśniki te mają rewelacyjny, lekko orzechowy posmak. Robiłam je już wielokrotnie i muszę przyznać, że warte są spróbowania.

Składniki
-3 jajka
-1 szkl. mleka
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. płatków owsianych
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
-1/2 łyżeczki vegety
-25 dag pieczarek
-2 łyżki śmietany 18%
-łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju. Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać do pieczarek i chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Doprawić.
Mleko, jajka i mąkę zmiksować z 1/2 szkl. wody. Wsypać płatki i zioła. Wymieszać, doprawić. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki. Polewać sosem pieczarkowym.


Źródło: 'Przyślij Przepis!'
Smacznego ;-)

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...