środa, 25 kwietnia 2012

Waflowa rolada z bananem

Błyskawiczna czekoladowa rolada bez pieczenia. W smaku idealna. Robię ją dość często, aż zdziwiłam się kiedy okazało się, że nie zawitała jeszcze na moim blogu ;-)

Składniki (na 2 rolady)
-paczka wafli
-2 op. herbatników
-1 galaretka (dowolna)
-2 łyżki kakao
-margaryna
-szklanka cukru
-2-3 banany (możliwie proste ;))

Przygotowanie
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę zagotować z  cukrem. Wkruszyć herbatniki i 2 wafle. Dodać ciepłą rozpuszczoną  galaretkę i dobrze wymieszać.
Rozłożyć 2 wafle i posmarować gorącą  masą. Poczekać chwilę dla zmięknięcia wafli, zwijać razem z bananem.
Rolady owinąć w folię aluminiową i schłodzić

Smacznego ;-)

niedziela, 22 kwietnia 2012

Ciasto Staszka

Niestety. Stało się. Mój przeszło dziewięcioletni aparat przestał działać. Stąd też moja nieobecność. I pewnie jeszcze trochę potrwa. Pojawi się jeszcze kilka zaległych, przygotowanych już wpisów, a potem... wszystko zależy od tego, kiedy dorobię się nowego sprzętu, albo będę miała okazję pożyczyć od kogoś.
Póki co, na osłodę, prezentuję Ciasto Staszka, w którym goryczka postanawia ożenić się z mocną słodkością.

Składniki
-4 jajka
-8 łyżek oleju
-2 szklanki cukru
-szklanka i 4 łyżki mąki tortowej
-20 dag margaryny lub masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżki kakao
-2 łyżki kawy mielonej
-1,5 szklanki mleka
-10 dag wiórków kokosowych

Przygotowanie
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować lub utrzeć ze  szklanką cukru, olejem i 3 łyżkami ciepłej wody. Gdy masa będzie już  dobrze utarta, dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić  sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać.  Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do  małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C.
Kawę  zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki). Gdy ciasto ostygnie,  nasączyć je kawą.
Zrobić krem: szklankę mleka zagotować z połową  szklanki cukru. Pół szklanki mleka rozmieszać z czterema łyżkami mąki.  Wlać do mleka z cukrem i zagotować, mieszając. Ostudzić.
Następnie  zmiksować z margaryną lub masłem (pozostawić 2 łyżki) i czterema łyżkami  wody.
Wiórki kokosowe wysypać na patelnię. Dodać 2 łyżki masła lub  margaryny i pół szklanki cukru. Smażyć kilka minut. Masę wyłożyć na  ciasto, na wierzch wyłożyć zasmażone wiórki.


Smacznego ;-)

niedziela, 1 kwietnia 2012

Zupa krem z dyni

Jest kwiecień. Za oknem... sypie śnieg. I to tak, że świata nie widać. Buntuję się. wyciągam z zamrażarki słońce i dostarczam organizmowi dawkę witamin. Od razu trochę lepiej. Tylko za długimi spacerami tęskno...

Składniki:
-1 kg dyni
-2 jabłka
-duża cebula
-2 łyżeczki curry
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-5 szklanek bulionu warzywnego
-3 łyżki masła
-tortelini
-opcjonalnie: kilka świeżych listków szałwi

Przygotowanie
Dynię pokroić na kawałki, usunąć włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ odkroić od skóry, pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać, grubo posiekać.
Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, mieszając zeszklić. Dodać kawałki dyni i jabłka. Oprószyć curry i ostrą papryką, wymieszać. Dusić na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem. Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać (15-20 minut). Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić tortellini, ugotować wg instrukcji. Odcedzić. Listki szałwi umyć (obecnie ich mi niestety zabrakło), osuszyć. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez grube sito na gładki krem. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć porcję tortellini. Udekorować szałwią.
Smacznego ;-)