Z braku czasu na gotowanie, zupy są ostatnio podstawą mojego wyżywienia :) Ciepłe, pożywne i koniecznie z dużą ilością warzyw.
Składniki
-1 cebula
-500g kiszonych ogórków
-2 ziemniaki
-1 udko kurczaka
-3 marchewki
-1 pietruszka
-pieprz
-100g śmietany
-sól
Przygotowanie
Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Udko kurczaka dokładnie umyć, razem z przygotowanymi warzywami włożyć do garnka, zalać 2l wrzątku (osobiście wolę gęste zupy, więc sądzę, że 1,5 by zupełnie wystarczyło), doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie.
Ogórki kiszone zetrzeć na tartce o grubych oczkach. z wywaru wyjąć udko, wrzucić ogórki i gotować, aż zmiękną. Ponownie doprawić do smaku, zdjąć z ognia, lekko przestudzić, po czym całość zmiksować blenderem.
Zupę zagotować i połączyć ze śmietaną.
sobota, 15 stycznia 2011
środa, 5 stycznia 2011
Krem marchewkowy z przyprawami korzennymi i limonką
Pyszny, syty i rozgrzewający krem marchewkowy z przyprawami korzennymi. Świetny na jesienne i zimowe dni. Podany z kleksem śmietany, grzankami lub krakersami sprawdzi się także na rodzinnym przyjęciu.
Składniki (6 porcji)
-1,5kg marchwi-2 cebule
-2 łyżki oliwy z oliwek
-kawałek świeżego imbiru
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kuminu
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka kurkumy
-1.5 litra bulionu
-1 łyżeczka brązowego cukru
-1 łyżka soku z limonki
-sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę posiekać, imbir zetrzeć na tarce (minimum łyżeczkę). Na średnim ogniu w dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać imbir, zmiażdżony czosnek i przyprawy, mieszać przez kilka minut, aż wydzieli się aromat, uważając, by przyprawy nie przypaliły się. Wlać gorący bulion oraz pokrojona w plastry marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20-30 minut).
Zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę na krem. Dodać cukier, sok z limonki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 3 sztuki)
Energia: 179 kcal
Tłuszcz: 6,8g
Białko: 3,7g
Węglowodany: 26,8g
Smacznego :-)
Składniki (6 porcji)
-1,5kg marchwi-2 cebule
-2 łyżki oliwy z oliwek
-kawałek świeżego imbiru
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kuminu
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka kurkumy
-1.5 litra bulionu
-1 łyżeczka brązowego cukru
-1 łyżka soku z limonki
-sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę posiekać, imbir zetrzeć na tarce (minimum łyżeczkę). Na średnim ogniu w dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać imbir, zmiażdżony czosnek i przyprawy, mieszać przez kilka minut, aż wydzieli się aromat, uważając, by przyprawy nie przypaliły się. Wlać gorący bulion oraz pokrojona w plastry marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20-30 minut).
Zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę na krem. Dodać cukier, sok z limonki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 3 sztuki)
Energia: 179 kcal
Tłuszcz: 6,8g
Białko: 3,7g
Węglowodany: 26,8g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Zawsze mnie zastanawiało skąd wzięła się nazwa. Danie gości u nas od wielu lat. Wszak świeżonka to danie z mięsa ze swieżo ubitej świni i ni...