piątek, 30 lipca 2010

Białe porzeczki pod kruszonką

Krzaczek aż uginał się pod ciężarem kiści, a ja nie miałam pomysłu, co zrobić z białymi porzeczkami. Aż do czasu. Do czasu, kiedy Dorota opublikowała swoje Crumble z agrestem. Genialny sposób na wykorzystanie owoców. A kruszonka z przepisu jest wyśmienita. Również polecam je z waniliowymi lub śmietankowymi lodami.

Składniki
-ok 80 dag białych porzeczek + 150g cukru (dodałam również wanilinowy, tak, aby łączna waga z białym wyszła 150g)
- 120 g masła

- 70 g mąki pszennej

- 80 g mąki razowej

- 50 g płatków owsianych

- 120 g cukru

Przygotowanie
Formę wysmarować masłem, wsypać porzeczki wymieszane z cukrem.
Z masła, mąki, płatków i cukru wyrobić kruszonkę. Przykryć nią owoce.
Piec w temperaturze 185ºC przez około 35 minut. Podawać gorące, ale na zimno smakuje równie wyśmienicie.
Smacznego! :)

piątek, 23 lipca 2010

Kawowe ciasteczka

Ostatnio przeglądałam stare przepisy Doroty i trafiłam na świetne kawowe ciasteczka, które robiłam już wiele razy. Raczej nie jestem za kopiowaniem przepisów z bloga na bloga, ale lubię mieć ulubione 'pod ręką' ;)

więc dziś cytuję:
Składniki
-pół kostki masła lub margaryny (125 g)

-6,5 dag cukru pudru

-1 jajko

-1 żółtko

-2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach, nie w płynie)

-22,5 dag mąki

-1 łyżka mleka


Przygotowanie
Masło pokroić w małą kosteczkę. Umieścić w misce. Dodać 6,5 dag cukru pudru, kawę i mąkę. Wbić jajko. Składniki wymieszać mikserem, następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, ochładzać 30 minut.

Ochłodzone ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Szklanką wycinać półksiężyce. Układać je na blaszce, posmarowanej margaryną. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciasteczka. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 175 stopni.

niedziela, 18 lipca 2010

Chleb z miodem i makiem

W niedzielę, Kochani, częstuję Was pachnącym chlebem z chrupiącą skórką.

Składniki
-300 g mąki pszennej
-200 g mąki razowej
-2 łyżki maku
-opakowanie drożdży w proszku
-1 łyżeczka soli
-300 ml ciepłej przegotowanej wody
-1 łyżka płynnego miodu
-2 łyżki oliwy

Przygotowanie
Do ciepłej wody dodaj oliwę i miód, dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz suche składniki: mąki, 1 łyżkę maku, drożdże i sól.
Mieszając wlewaj wodę do mąki. wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut, żeby uzyskać jednolite ciasto.
Formę keksową natłuść oliwą i przełóż do niej ciasto. Rozłóż je równomiernie w naczyniu, dociśnij dłońmi i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wyrośnięte ciasto natnij w kilku miejscach, skrop wodą, posyp pozostałym makiem i piecz przez 35 minut. Zostaw w piekarniku przez godzinę. Wystudź.

piątek, 16 lipca 2010

Placuszki z serka wiejskiego

Kiedyś zaciekawił mnie przepis na takowe placuszki u, bodajże, Ilki. Jednak później, kiedy chciałam je zrobić na wycieczkę rowerową, za nic nie mogłam go odnaleźć. Ostatnio przypadkiem trafiłam na podobne u Ireny i Andrzeja. Faktycznie, świetne w smaku. Chociaż na przyszłość marzy mi się większa ilość mojego ulubionego serka ;-)

Składniki
-500 g serka wiejskiego
-3 jajka
-2 szklanki mąki
-50 g rozpuszczonego masła
-szklanka kwaśnej śmietany
-szczypta soli

Przygotowanie
Ubić jajka z cukrem i solą. Dodać odciśnięty serek wiejski i półtorej szklanki mąki. Wyrobić ciasto. Resztę mąki wysypać na stolnicę i formować na niej grube jak palec placuszki. Smażyć na złoto na maśle. Podawać z kwaśną śmietaną.

czwartek, 15 lipca 2010

Kokosanki

Słodkie i kokosowe. W sam raz do mocnej kawy. Zawsze wydawało mi się, że słodkich wypieków nie da się za dużo zjeść, a tu proszę...połowa zniknęła w mgnieniu oka ;-)

Składniki
-3 białka
-15 dag cukru pudru
-15 dag wiórków kokosowych
-łyżeczka soku z cytryny
-polewa z białej czekolady

Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dosypując cukier puder. Wymieszać z sokiem z cytryny i wiórkami kokosowymi. Małe porcje masy ułożyć na blasze. Ciasteczka piec ok. 15 minut w temperaturze 160st. Udekorować polewą z białej czekolady.
Smacznego! ;)

poniedziałek, 12 lipca 2010

Marmolada arbuzowa

Potrzebuję odmiany od tradycyjnych dżemów. Może... arbuz i cytryna?

Składniki
-1 kg arbuza
-50 dag cukru
-sok wyciśnięty z 6 cytryn
- żelfix 1:1

Przygotowanie
Arbuz pokroić na kawałki, miąższ wydrążyć, dokładnie usunąć pestki, pokroić w niedużą kostkę. Wsypać żelfix, dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do rondla, wlać sok cytrynowy, wsypać cukier. Mieszając, gotować 5 minut. Przełożyć do słoików, zamknąć.
Z porcji powinny wyjść ok 3 słoiczki po 250ml.

niedziela, 11 lipca 2010

Lekki jabłecznik

W moim domu co raz musi być coś drożdżowego ;) Szukam urozmaiceń, ale ostatnio nie mogę uwolnić się od mojej manii na jabłka... Lekki i puszysty jabłecznik, nie za słodki.

Składniki
-10 dag masła
-15 dag cukru
-50 dag mąki
-100 g drożdży
-jajko
-200 ml mleka
-sól
-sok z cytryny
-1,5 kg jabłek
-3 łyżki konfitury morelowej

Przygotowanie
Masło stopić. !00ml mleka podgrzać, wkruszyć drożdże. Mąkę wymieszać z 10 dag cukru, w środku zrobić dołek. Wlać zaczyn. Zasypać mąką. Przykryć, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, masło, szczyptę soli i resztę mleka. Zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na 45minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. Przykryć, odstawić na 15 minut. Na wierzchu rozłożyć jabłka, posypać resztą cukru. Piec 25 minut w temp. 200 st.
Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować ciasto 10 minut przed końcem pieczenia. Przestudzić, podzielić na porcje.

piątek, 9 lipca 2010

Truskawkowy placek

Łapię ostatnie truskawki ;-) Słodkie owoce w chrupiącym cieście francuskim
Owocowe Love
Składniki
-350 g francuskiego ciasta
-1 kg truskawek
-100 g cukru pudru
-sok i starta skórka z cytryny
-8 listków jasnej żelatyny (mi trochę zabrakło, dlatego na zdjęciu jest mniej zwięzły ;) z ilości w przepisie ładnie tężeje)
-500 g twarogu
-3 łyżki cukru
-75 g polewy z białej czekolady

Przygotowanie
Rozmrozić ciasto francuskie. Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st.
Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, rozwałkować do wymiarów blachy. Ułożyć na przykrytej papierem blasze , wielokrotnie nakłuć widelcem i piec ok. 15 minut.
Truskawki dokładnie umyć w zimnej wodzie, oczyścić. Wybrać 8 najładniejszych owoców do przyozdobienia i odłożyć. Połowę zmiksować i przetrzeć przez sito, drugą połowę pokroić w ćwiartki.
Ciasto przekroić w poprzek na pół i zostawić aby wystygło. Cukier puder wymieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny i 203 łyżkami zmiksowanych truskawek i rozsmarować na 1 warstwie ciasta, następnie pokroić na 8 prostokątów.
Rozpuścić żelatynę. Wymieszać na puszystą masę twarożek ze zmiksowanymi truskawkami cukrem, sokiem z cytryny i skórką. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami truskawkowego kremu i dodać do pozostałej masy. wsypać kawałki owoców. Całość wstawić do lodówki.
Roztopić polewę, posmarować nią drugą warstwę ciasta. Po zastygnięciu masy ciasto ułożyć na folii aluminiowej, zawinąć boki, aby powstał brzeg szer 4cm.. Rozsmarować krem. Chłodzić ok. 3 godzin.
Prostokąty ciasta ułożyć jeden przy drugim na kremie. Ciasto pociąć na kawałki, udekorować truskawkami.
Smacznego!

piątek, 2 lipca 2010

Taraski

Wstałam dziś z przemożoną chęcią pieczenia ciasteczek. Nie pozostało mi nic, jak poszperać w szafkach w poszukiwaniu składników. I tak zaczęłam dzień zapachem cytryny i dżemu wiśniowego... ;-)

Składniki
-30 dag mąki
-10 dag cukru
-cukier wanilinowy
-jajko
-20 dag masła
-skórka otarta z cytryny
-dżem (ja użyłam wiśniowego)
-cukier puder

Przygotowanie
Z mąki, cukru, cukru wanilinowego, skórki z cytryny, jajka i masła zagnieść ciasto. Schłodzić. Rozwałkować na grubość 3-4mm. Wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze. Piec 10 minut w temp. 180zt. Gorące ciasteczka posmarować dżemem i złożyć w piramidki. gdy ostygną, posypać cukrem pudrem.
Smacznego! ;)

czwartek, 1 lipca 2010

Herbata mrożona z kardamonem

Kupując ostatnio kardamon, zobaczyłam na opakowaniu przepis, który od razu musiałam wypróbować. I rzeczywiście. Herbata świetna na upalnie dni, do tego ta nuta wanilii i kardamonu... Zanim zdążyłam wstawić ją do lodówki zniknęła połowa dzbanka ;-)

Składniki (na 1,5l)
-2 torebki herbaty ekspresowej
-płaska łyżeczka kardamonu
-2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
-cytryna

Przygotowanie
Zaparzyć herbatę, dodać cukier wanilinowy. Dla wzmocnienia smaku waniliowego, można podczas parzenia herbaty dodać pokrojoną laskę wanilii.
Herbatę ostudzić, wstawić do lodówki.
Przed podaniem dosłodzić do smaku cukrem lub miodem.
Podawać z kostkami lodu i plasterkiem cytryny

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...