środa, 24 marca 2010

Kisiel waniliowy z żółtkami

Ostatnio nie mam nawet głowy do gotowania ani pieczenia. Ale Święta idą, to z pewnością sobie 'odbiję' ;-) Kilka dni temu powstał lekki, słodki deser - a'la budyń, zwany dalej kisielem waniliowym ;-)

Składniki
-2 szklanki mleka
-1/2 laski wanilii lub 3 opakowania cukru wanilinowego
-1 i 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki cukru
-2 żółtka

Przygotowanie
Mąkę ziemniaczaną przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka, żółtka ubić z cukrem. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem przekrojonej wzdłóż wanilii lub cukrem wanilinowym. Do wrzątku wlać rozprowadzoną mąkę, doprowadzić do zawrzenia w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką. Odstawić. Wymieszać z żółtkami. Gorący kisiel przelać do kompotierek, lekko skropić zimną, przegotowaną wodą.

Smacznego ;-)

poniedziałek, 15 marca 2010

Makowe ciasteczka

Proste w przygotowaniu, lekko słodkie i wilgotne. Świetne do podgryzania ;-)

Składniki
-250 g maku
-100 g masła
-130 g cukru pudru
-3 szklanki mąki
-1 łyżka cukry wanilinowego
-skórka otarta z 1 cytryny
-sól
-żółtko do posmarowania

Przygotowanie
Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 15 minut. Osączyć na gęstym sicie, zemleć razy i ostudzić. Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i mak. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5mm i wycinać foremką ciasteczka, smarować roztrzepanym żółtkiem i piec 15 minut w temperaturze 200 st.

Smacznego ;)