poniedziałek, 15 marca 2010

Makowe ciasteczka

Proste w przygotowaniu, lekko słodkie i wilgotne. Świetne do podgryzania ;-)

Składniki
-250 g maku
-100 g masła
-130 g cukru pudru
-3 szklanki mąki
-1 łyżka cukry wanilinowego
-skórka otarta z 1 cytryny
-sól
-żółtko do posmarowania

Przygotowanie
Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 15 minut. Osączyć na gęstym sicie, zemleć razy i ostudzić. Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i mak. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5mm i wycinać foremką ciasteczka, smarować roztrzepanym żółtkiem i piec 15 minut w temperaturze 200 st.

Smacznego ;)

7 komentarzy:

  1. Sliczne makowe gwiazdeczki :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne te gwiazdeczki:) fajnie wyglądają:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Makowych ciasteczek jeszcze nie piekłam i chyba nawet nie jadlam :) A Twoje pysznie wyglądają.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie! Z całą pewnością warto spróbować...

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne ciasteczka na ślicznym talerzyku, a podkładki też takie mam :))

    OdpowiedzUsuń